Additionally, paste this code immediately after the opening tag: ABETKA
UA RU
UA RU

Урок у 3 класі. Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи

  1. Тема:  Здорове харчування. Вітаміни і мікроелементи.

    Мета:  Ознайомити учнів із складовими компонентами їжі та їх значення в  раціоні  харчування. Дати поняття про поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), вітаміни і мікроелементи, які входять до складу їжіФормувати свідоме ставлення до правильного вибору продуктів.

    Обладнання:  Таблиці, малюнки, зошит «Абетка харчування» 3 клас.       

        

    ЗМІСТ УРОКУ 

             Організаційний момент.

             Вивчення нового матеріалу.

    а)  Чим є для людини їжа?

     

     

    ЇЖА

     

     

    Джерело

    енергії

     

    Джерело

    росту



    б)  Групи їжі.  (Зошит «Абетка харчування» ст. 4)

    в)  Міні-вікторина. (Зошит «Абетка харчування» ст. 4)

    г)   - Що ти відчуваєш, коли хочеш пити? (підручник «Основи      здоров’я», І. Д. Бех, Т. В. Воронцова, ст. 43)

    д)  - Що таке «поживні речовини»?

     

     

    Поживні речовини

     

    Білки

     

    Жири

     

    Вуглеводи


    е)  Продукти із зерна, крупи  -  джерело вуглеводів і білків.

        Розповідь про продукти із зерна і крупи.

     

    Гра «Які зернові культури заховано в мішечках»

    (Зошит «Абетка харчування» ст. 8 - 9)

     

    є)  Гра «Збери кошик».

     

    Вибрати в кошик 1 продукт, який містить білки,1 продукт  -  вуглеводи, 1 продукт  -  жири.


    БІЛКИ                             ЖИРИ                                     ВУГЛЕВОДИ    

    молоко                               олія                                           хліб

     горох                                масло                                         гречка

    м'ясо                                  сир                                             мюслі

    риба                                   сметана                                     капуста    

    яйця                                                                                      огірок

                                                                                                  помідор

                                                                                                  банан

                                                                                                  виноград

     

    ж)  Ознайомлення з вітамінами і мінеральними речовинами. 

          Розповідь про вітаміни і мінеральні речовини. (підручник    

          «Основи  здоров’я» ст. 44)

          Робота з зошитом   «Абетка харчування» ст. 12  - 13 

     

    Практична робота

     

    Завдання.  Виписати продукти багаті на:

     

    1 ряд  -  на кальцій,

    2 ряд  -  на фосфор,

    3 ряд  -  на залізо.

    (Йогурт, яблука, сир,  риба, кефір, молоко, капуста, буряк, кріп.)

     

              Фізкультхвилинка. Зарядка для Питайлика.

     (Зошит «Абетка харчування» ст. 11)

     Меню молодшого школярика.

     

    Сніданок

    Обід

    Полуденок

    Вечеря

    Каша геркулесова

    Яйце некруте

    Чай з молоком

    Суп рисовий

    М’ясні парові котлети

    Овочева пюре

    Кисіль з ягід або узвар

    Йогурт

    Узвар

    Печене яблуко

     

    Каша рисова з молоком

    Сир

    Чай з молоком

        

              Правило прийому їжі.

     

      ♦  Їж вчасно, та не переїдай.

      ♦  Під час їжі не розмовляй, добре її пережовуй.

      ♦  Не крутися за столом, не розмахуй руками,

          аби не перекинути тарілку чи склянку.

      ♦  Закінчивши їсти почисть зуби або пополощи 

          водою рот.

      ♦  Подякуй тій людині, яка приготувала їжу.  

     

              Практична робота.  Закріплення вивченого. Робота в групах.

     

    Завдання:  напиши і намалюй, яка їжа тобі подобається, поліпшує настрій та не подобається, псує настрій.

     

              Презентація робіт учнів.

     

     Висновок уроку. 

    Підготувала і провела урок вчитель початкових класів вищої категорії Гримайло Алла Миколаївна Стебницької загальноосвітньої школи І-ІІІст №11 Дрогобицької міської ради.


                                                                                            4  клас

    Тема:    На кожен сезон-свій раціон.

    Мета:   ознайомити учнів з поняттям та особливостями    

                  сезонного харчування;

                  формувати мотиваційну установку на споживання   

                  корисної для здоров'я їжі;

                  розвивати активність,творчий потенціал учнів;

                  виховувати дбайливе ставлення до свого здоров'я.

    Обладнання:    таблиці,малюнки овочів і фруктів,робочий зошит  

                  для 4 класу "Абетка  харчування"

                                              Хід уроку

    I.Організаційний момент.

                    Сядьте,діти,всі рівненько,

                    Усміхніться всі гарненько,

                    Настрій на урок візьмемо,

                    Й працювати розпочнемо.

    На дошку прикріплюю смайлик"Радість"і бажаю учням гарного настрою і легкого засвоєння теми.

    II.Актуалізація опорних знань.

    1.Повторення вивченого .

    Гра "Мікрофон"

    -Для чого люди їдять?

    -Якою має бути їжа?

    -Яке харчування ми називаємо здоровим?

    Робота з таблицею"Чотири групи їжі".

    1. Продукти із зерна, крупи 
    2. Молочні продукти        
    3. Овочі та фрукти           
    4.  М'ясні, рибні  продукти                                                                                                                                                                

    2.Вправа "Мозговий штурм"

    -Як ви розумієте прислів'я: "Ми їмо,щоб жити,а не живемо,щоб їсти"?

    III.Оголошення теми і мети уроку.

    Тема  нашого  уроку "На кожен сезон - свій раціон". Ми ознайомимось з особливостями функціонування організму в різні пори року і дізнаємось про необхідність харчування  за сезонами та доцільність вибору різноманітних продуктів своєї географічної зони.

    IV.Сприймання і усвідомлення матеріалу.

    1.Бесіда вчителя.

    -  Шкільний період у житті дитини характеризується процесами росту,  складною  перебудовою  обміну  речовин,  діяльності головного мозгу. Усе це вимагає від дитячого організму великих витрат  енергії.  Гарний  стан  шкіри, волосся,  нігтів,  нормальна діяльність  усіх  органів  і  систем  людського організму -  все це залежить  від  правильного та  збалансованого  харчування  і різноманітної  їжі, яку  потрібно  вживати  у  відповідні  сезони.

    При  одноманітному  харчуванні  організм   не  отримує необхідних  йому  речовин  і  здоров'я  людини  погіршується.

    Потрібно  вживати  ті  овочі  , фрукти  та  інші  продукти , що відповідають певному  сезону і,що ростуть у вашому регіоні, тому,що вони перебуваютьу біологічній рівновазі з вашим організмом. Немає  сенсу  їсти  не  в  сезон штучно вирощені огірки та помідори,краще з'їсти ті овочі,які можна зберегти взимку(капусту,буряк,моркву)

    2. Інформаційна довідка .Поняття сезонного харчування дітей.


Повернутися назад
Поділитись з друзями