ABETKA
UA RU
UA RU

Осінні змагання «Овочі і фрукти – корисні продукти» у 3 класі

– Добрий день, дорогі друзі! І він дійсно видався напрочуд добрим: подивіться навколо — і ви замилуєтесь дивовижною красою матінки-природи. Дерева торкнулася позолота. Легенький вітерець несе срібні ниточки павутиння. Повітря напоєне незрівняними осінніми пахощами…

Ведуча 1: – Сонце вже не таке спекотне, як влітку: воно лише лагідно торкається обличчя, ласкавою посмішкою осяває будинки, дороги, краєвиди, вже не так рано виринає з-за обрію і чомусь квапливо поспішає увечері спати. Та зараз небо ясне та яскраве, радіє сьогоденню.

– Ви чуєте? Це тихі кроки господині-осені, яка вже прийшла на зміну теплому літу. Прислухайтесь: вона вже тут.

Ведуча 2: – Так, звичайно, ми запросили в гості Королеву-Осінь. Але чомусь її самої немає. Діти, ви не знаєте, де вона? Не знаєте? А-а-а, я здогадуюсь. Вона, напевно, затрималась десь у лісі, щоб допомогти тваринкам приготуватись до зими, щоби встелити землю теплими листочками, щоб відправити птахів у вирій. Але я, здається, знаю, як її покликати. Давайте розкажемо про осінь красиві вірші, заспіваємо пісню - вона почує та прийде.

 От і Осінь стоїть на порозі,

Розфарбовує гарно ліси.

Щедра осінь давно у дорозі —

І добра принесла, і краси...

І красою нам очі милує,

Тішать серце рясні кольори...

І врожаєм хорошим дивує,

Усміхається сонцем згори.

Ми сьогодні зійшлися на свято,

Щоб здружитись, як добра сім я.

Свят, нам кажуть, ще буде багато,

Як пісень навесні в солов'я.

Але осінь у жовтому листі

В цьому році найкраща у нас.

Глянь: калина в червонім намисті

Звітала сьогодні у клас!

Вперше в школі ми світ пізнаємо

І традиції наші, й буття.

В Україні усі ми живемо

І будуємо щасливе життя.

Поява Осені.

Звучить лагідна музика. На сцену виходить Осінь.

Осінь: – Добрий день, мої шановні

Діти, пані та панове.

Нині знов із вами я.

Осінь — ось моє ім’я.

Восени земля прекрасна.

Як завжди, прийшла я вчасно

І у села й у міста —

Всюди осінь золота.

Лист торкну — і диво стане:

Помаранчевим, багряним,

Ясно-жовтим стане ліс.

Як не віриш, — подивись

1 ведуча: – Осіннє золото осипалось до ніг,

Пташки давно у вирій полетіли.

Далеко за моря їх шлях проліг —

Сади й ліси без них осиротіли.

Опале листя стиха шурхотить,

В верхів’ї сосен вітерець співає.

На самоті осінній сум звучить,

Земля стомилась і відпочиває.

2 ведуча: – Вже зібрані останні врожаї,

З полів добро привезено додому.

Комори всі наповнили свої,

Тепер приємну відчувають втому.

Втомилися, звичайно, від турбот,

Та радість від достатку серце гріє.

Трудолюбивий, добрий наш народ,

Він потрудитися і відпочити вміє.

 Ми зібралися для того, щоб провести «Осінні змагання» і порадувати нашу гостю.

1 конкурс «Презентація свого образу»

Команда «Дари осені»

Картопля: – Я — картопелька поживна,

Всім відома. І не дивно,

Бо мене всі полюбляють,

Як вирощувати — знають.

А коли вже куховарять,

Мене варять, мене смажать,

Мелють, ріжуть та ще й труть.

І у вогнищі печуть.

Чіпси з мене люблять діти.

Є чого мені радіти.

Я усім тепер потрібна,

Скажем просто — необхідна!

Картопля дуже багата на крохмаль, є цінним джерелом вітамінів С, Р та групи В.

Капуста: – Я капусточка смачненька,

Головаста й величенька.

І до борщику, й до м’яса,

В пиріжках, з грибами часом.

Квашена й сира в салаті,

В будні добра і на святі.

Всім капусточка смакує...

Ще вона людей лікує.

Хто капусту полюбляє —

Той здоров’я добре має!

Капустяні овочі містять велику кількість цукру при відносно низькому вмісті крохмалю, багаті на солі калію, фосфору, заліза (особливо цвітна та брюссельська), вітаміни.

Морква: – Кожен знає що морквиця

На городі мов цариця.

Коси довгі, кучеряві,

Та ще й платтячко яскраве.

Я смачна і вітамінна,

І не гірша апельсина.

Той хто моркву поважає,

До ста років доживає.

Морква відрізняється високою харчовою цінністю. Вона головне джерело каротину, містить багатомінеральних речовин.

Диня: – Кожен знає: жовта диня

На городі господиня.

Я – солодка, соковита,

Покуштуй – не схочеш пити.

А як їстимеш саму,

Всі хвороби прожену.

Диня містить значну кількість вуглеводів, вітаміни, мідь, яка бере участь у кровотворенні.

Гарбуз: – Не сваріться, любі, годі!

Я найстарший на городі!

Я – великий, бокастий,

Жовтогрудий і смугастий.

Я – чудовий дар осінній,

З гарним та смачним насінням.

Хто їсть кашу гарбузову,

Буде сильним і здоровим.

Гарбуз багатий на цукор, має багато β-каротину, міді, фтору, вітаміну С. Їстівна частина гарбуза відзначається невисоким вмістом клітковини і значним вмістом води, вона мало подразнює шлунок і кишечник. Гарбуз рекомендується широко застосовувати для виготовлення других страв. З нього можна готувати цукати, пастилу та інші кондитерські вироби.

Буряк: – Бурячок я червоненький,

І смачний, і солоденький.

Мене варять і печуть,

І до борщику кладуть.

З мене роблять і салати,

Бо зі мною — стіл багатий.

Маю я ще й вітаміни.

Є буряк — і все відмінно!

Буряк багатий на вуглеводи, клітковину, мінеральні речовини (особливо калій, кальцій, магній, залізо).

Помідор: – Що ж то огірок – вода.

Як немає – не біда.

Помідор – смачний, кругленький,

Має щічки червоненькі.

До смаку я в кожній страві.

Роблять соки і приправи.

Соус, борщик і салат

Люди з радістю їдять.

Томати (помідори) мають прекрасні смакові якості, багаті на калій, залізо, мідь, вітамін С, β-каротин, містять багато органічних кислот, пектинових речовин. Томатний сік дуже корисний для дітей різного віку.

Квасоля: – Я — квасоля кольорова

 І поживна, і чудова.

Ще й смачна я і корисна,

Тому мене й люблять, звісно.

І бажають споживати

 Всі: і хлопчики, й дівчата.

Бо й жири є у квасолі,

Вуглеводів є доволі,

Ще — білок і каротин,

Вітамін, і не один:

C і B є вітаміни.

Тож скуштуйте неодмінно

 Мене в борщиках, супах,

У салатах, в пиріжках,

Як гарнір іще до м’яса

 Та саму поїжте часом!

Квасоля, зелений горошок, боби вміщують більш за інші овочі рослинних білків. У зеленому горошку багато аскорбінової кислоти, фосфору. Боби багаті на залізо, квасоля теж на залізо, а ще на калій і кальцій. Бобові використовують у салатах, а також для виготовлення різних страв.

Облепиха: –Облепиху рыжую

Осень раскидала .

Рыжую бесстыжую,

К солнцу привязала

Бусами украсила

По колючим веткам.

Будто стать заставила

Осени приметой.

Обліпиха для дитячого харчування являє значний інтерес у зв'язку з високим вмістом вітаміну С. Вона також багата на β-каротин. Від інших ягід відрізняється високим вмістом жиру (2,5%), який має цінні лікувальні властивості. З обліпихи готують сік, варення, джем.

Огірочки: – Я — огірочок молоденький,

Зелений, добрий і тугенький.

І пахну дуже смачно я,

Так само — вся моя сім’я!

Я ще й корисний дуже-дуже,

А ти скуштуй мене, мій друже!

Бо я смачний і дуже цінний,

В мені є цукор й вітаміни.

І мінеральні солі теж,

Корисний я й смачний без меж.

Мене і солять, й маринують,

На зиму завжди консервують.

Огірки містять велику кількість води (95-96%) і порівняно багаті на мінеральні речовини.

Соняшник: – Я — квітка сонечка ясна,

Прекрасна і чарівна.

Мене всі сіють, як весна,

Бо я рослина дивна.

Гарненька квіточка моя,

На сонечко подібна.

Висока виростаю я

 І людям всім потрібна.

Насіннячко моє смачне,

Олійку роблять з нього.

Тому і люблять всі мене,

А що хіба такого?

Виготовляють дріжджі й спирт,

Ще лаки і пластмаси,

Смачну макуху для тварин

 І добриво ще часом.

Гарбуз: – Я росту такий великий — не підняти чоловіку.

В мене маса непроста — кілограмів аж до ста.

Дуже гарним я буваю, завжди людям помагаю,

То відром служу для них, дітям для насіння й втіх.

То я бутель, то барило, в темноті — нічне світило.

Кулінари мене знають й дуже-дуже поважають.

Каші, пудинги, бісквіти і котлетки люблять діти.

Команда «Барви осені»

Цибуля: – Цибуля так під сонечком блищить,

Що хочеться почистити і з’їсти.

Почистиш, а тоді заплачеш вмить.

Вона відкаже: «А не будеш лізти!»

Та від хвороби все одно спасає,

Бо вітаміни й добрі ліки має!

Цибульку їсти кожен день беруть,

Хоч регулярно сльози ллють.

Часник: – А часник біленький і такий пахучий,

І такий зубастий, і такий пекучий.

А візьмеш до сала й чорної шкоринки,

Аж язик втікає, вибігають слинки.

З м’ясом і в салатах він так смачно пахне,

Хто зайде на кухню, так відразу й ахне!

Він людей лікує, хворість відганяє.

Той завжди здоровий, хто часник вживає!

Цибуля та часник відзначаються високим вмістом фітонцидів, ефірних олій, які надають їм сильного аромату, багаті на вуглеводи. Зелена цибуля містить достатню кількість вітаміну С і р-каротину.

Баклажан: – Баклажан, коли зростає,

Дуже дивний колір має:

Наче літечко розлило

Фіолетове чорнило.

Баклажани містять досить багато цукрів, клітковини, пектинових речовин. Використовують в їжу печені, смажені, тушковані.

Яблучко: – Яблук повні в нас корзини

Ми збираєм вітаміни,

Яблучний пиріг печемо,

Всіх до себе в гості звемо.

Яблука найрозповсюдженіші в Україні фрукти відрізняються високим вмістом цукру, яблучної кислоти, пектину й заліза. Існує багато сортів яблук з різними смаковими й ароматичними властивостями, рівнем вмісту окремих харчових речовин.

Грушка: – Є у яблуні подружка,

Соковита жовта грушка,

У середині чудова:

Ароматна і медова.

Груші за вмістом і складом цукру близькі до яблук, однак харчова цінність їх нижча, ніж яблук: в них менше солей калію і вітамінів,а особливо вітаміну С.

Слива: – Фіолетова, красива,

Запашна, солодка слива,

Серед фруктів виграє,

Хоч і кістка в неї є.

Слива містять досить багато цукру, мінеральних речовин, органічних кислот, багаті на пектинові речовини.

Виноград: – Ось цукерочки підряд

Це дозрів вже виноград.

Оси ягідки псують,

Нам зірвати не дають.

Виноград особливо багатий на цукор (до 15%), містить також калій. У меню дітей його включають як солодку страву.

Кавун: – Солодке сонце в м’якоті дрімає…

Випльовуй кісточки, чи проковтни,

Були скибки – і раптом їх немає!

Кавун характеризується високим вмістом легкозасвоюваних цукрів (глюкози, фруктози, сахарози), містить каротин, вітамін групи В, мінеральні речовини. У ньому відносно мало клітковини, але достатньо пектинових речовин і органічних кислот. Кавун містить багато води, має сечогінну дію. Використовують як солодку страву, а також для виготовлення кондитерських виробів.

Виконання пісні.

2 конкурс «Загадки про овочі та фрукти» Учням пропонується пояснити вираз «Овочі комора здоров'я» та загадати загадки про овочі та фрукти.

Команда «Дари осені»

Загадка про картоплю

 Печуть мене, смажать і варять,

Їдять мене і дуже хвалять.

(Картопля)

Загадка про огірок

 Довгий, зелений,

Добрий і солоний,

Добрий і сирий.

Хто він такий?

(Огірок)

Загадка про буряк

В полі хороше мені

Зеленіти навесні.

Чим же я — не молодець?

Маю диво-корінець,

Все про нього дбаю,

Цукор відкладаю.

(Буряк)

Загадка про капусту

Хто хустиночку свою

Влітку покриває?

І по двадцять хустин

 На голівці має?

(Капуста)

Загадка про огірки

На городі в нас грядки,

На грядках – рясні листки:

Там зростають малюки,

Зелененькі …

(Огірки)

Загадка про гарбуз

 На городі виріс дужий,

Круглий, жовтий і байдужий

 До червоних помідорів,

До капусти і квасолі.

Хто цей гордий карапуз?

Здогадалися?

(Гарбуз)

Загадка про диню

Я жовтенька, я маленька,

Мов медочок солоденька.

На баштані достигаю,

Тепле сонечко вітаю.

(Диня)

Команда «<Барви осені»

Загадка про яблуко

 Соковите, червоненьке,

Круглобоке, солоденьке.

(Яблуко)

Загадка про виноград

Мовби на одній нозі.

Він зростає на лозі.

Подивись скоріш в віконце —

Грона сповнені всі сонця! 

Кожен скуштувати рад

Соковитий...

(Виноград)

Загадка про сливу

Чи то жовта,

Чи то синя

Соковита господиня.

Чи то сонце,

Чи то злива —

Пригостить нас влітку...

(Слива)

Загадка про грушу

Лампочка вгорі висіла,

Стала смачна, пожовтіла.

Діти лампочку зірвали,

З апетитом скуштували.

(Груша)

Загадка про цибулю

 Кажуть, щоб хвороб не знати,

Треба всім мене вживати.

Може, ви мене й з’їсте,

Тільки сльози проллєте.

(Цибуля)

Загадка про часник

 Що то за голова,

Що лиш зуби й борода?

(Часник)

Гра-змагання «Юні кулінари. Хто кращий?» Учням пропонується «приготувати» обід з трьох страв при наявності таких продуктів: буряк, картопля, морква, квасоля, цибуля, шипшина.

·         Складання композиції «Овочі та фрукти корисні продукти»

·         Інсценівка «Хто найкорисніший?». Кожен овоч (дитина з малюнком у руці, на якому зображений відповідний овоч) доводить, що він є найкориснішим та найсмачнішим.

Виконання пісні «Паляниця»

Повернутися назад
Поділитись з друзями