ABETKA
UA RU
UA RU

М'ясо в раціоні школяра

Початок навчання у школі для дитини – це новий етап у житті. До того ж, саме на час шкільного віку випадає найінтенсивніший період фізичного росту, а навчання в школі сприяє розумовому розвитку та соціальній адаптації. Звісно, все це впливає на потреби організму, а отже й на раціон дитини.

М'ясо й м’ясні продукти – це головне джерело білку, що є необхідним для росту та гармонійного розвитку усього організму.

Найкориснішими видами м’яса для зростаючого організму будуть нежирна телятина та яловичина, крільчатина, курятина й індичатина, нежирна баранина.

М'ясо рекомендують вживати в обід, адже на засвоєння поживних речовин організму потрібно доволі багато часу. Важливо пам’ятати: з часу останнього прийому м’яса до сну повинно минути декілька годин.

Наприклад, оптимальним поєднанням м’яса з іншими продуктами можуть стати суп із м'ясом або тушковане м'ясо з круп'яним або овочевим гарніром.

Що не рекомендується включати в меню школяра


Щоб дотримуватись балансу речовин, необхідного для зростаючого організму, треба ретельно регулювати кількість жирних страв у раціоні дитини. До того ж не забувайте, що для «канапок до школи шматочки відвареного язика, м'яса курки чи індички підходять більше, ніж копчене м'ясо або ковбасні вироби. Не менш ретельно варто стежити за кількістю солі та приправ у стравах школяра, та за кількістю гірчиці та оцету – чим менше їх буде в цей період розвитку дитини, тим корисніше.

Рекомендується включати в меню школяра

Найкращими для зростаючого організму будуть ті страви, в яких м'ясо готується на пару, відварюється, печеться, або тушкується.

Після 7-ми років корисними будуть котлети (особливо якщо в фарш додавати не розмочену в молоці булочку, а свіжі овочі), фарширований перець або кабачки, тушковане м'ясо із сезонними овочами.

Не забувайте додавати різноманіття у страви з одних продуктів. Наприклад, печінку можна вимочити в молоці і обсмажити, приготувавши бефстроганов. А можна запропонувати дитині печінкові оладки.

Також обов’язково додайте до раціону птицю. Дуже простими у приготуванні та смачними є вермішелеві супчики на курячому або індичковому бульйоні. Не менш смачні й котлети з курячого та індичкового фаршу.

Пам’ятайте: головне – баланс та правильне поєднання продуктів. Тоді енергія, отримана завдяки правильному харчуванню, стане додатковою допомогою як у фізичному зростанні організму, так і в процесі засвоєння знань.

Повернутися назад
Поділитись з друзями