ABETKA
UA RU
UA RU

Користь овочів

Чому всі кажуть, що овочі – це корисно?

«Їжте овочі, вони корисні» – цю фразу часто кажуть лікарі-дієтологи, спортивні тренери, автори книжок про здорову їжу. Напевно, не знайти жодного дорослого, хто з цим не погодиться. Але що значить – корисні? Що в них такого особливого?

Вітамінні бомби

У овочах багато вітамінів і мінералів, які необхідні нашому організму. Вони посилюють імунітет, допомагаючи організму боротися з хворобами, завдяки ним діти ростуть, а дорослі довше лишаються молодими. Вітамінів дуже багато, і не можна сказати, що якийсь із них найголовніший. Усі вони однаково потрібні, всі незамінні. Так само важко назвати овоч, який буде найкориснішим. Треба урізноманітнювати раціон, адже в різних овочах містяться різні вітаміни та мінерали. Наприклад, у солодкому перці велика концентрація вітаміну С і P, гарбуз багатий на β-каротин та мідь, а шпинат – джерело комплексу вітамінів С, А, групи В, а також магнію, заліза та фосфору.

Правильні вуглеводи

Вуглеводи – це поживні речовини, які дають нам енергію. Із трьох поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) у овочах найбільше вуглеводів – так само, як, наприклад, у цукерці чи печиві. Чому тоді не можна замість овочів харчуватися цукерками?

А тому, що в овочах вуглеводи містяться в особливій, складній формі – пектинових речовинах і клітковині. Це корисні вуглеводи. Клітковина покращує процеси травлення, а пектинові речовини виводять з організму токсини, очищують його від шкідливих речовин. Цукерку з’їсти дуже легко – так само легко нашому організму засвоїти вуглеводи з неї. Але це не піде на користь, адже вони дадуть енергію дуже ненадовго, за певних умов, а за умов надмірного споживання можуть перетворюватися на жири. Щоб справді отримати щось корисне, нашому організму треба попрацювати. Ми самі цього не відчуваємо, але щоб «розібрати» складні вуглеводи і перетворити їх на енергію, нашому тілу потрібно набагато більше зусиль. Це добре, бо ми довше лишаємося ситими.

На захисті від хвороб

Деякі овочі та зелень мають бактерицидні властивості. Це означає, що вони допомагають боротися зі шкідливими мікробами та сприяють захисту нашого організму від хвороб, наприклад, застуд.

Овочі рекомендується вживати не менше 2-х разів на день (а можна й більше, до 4–5 порцій) з мінімальною кількістю жирів. Одна порція – приблизно склянка сирих овочів або півсклянки варених. Корисно також пити овочеві соки. Але у свіжому вигляді овочі найкорисніші. Можна поєднувати їх у салатах, наприклад, з яйцями або м’ясом. А скільки овочів за день з’їдаєте ви?

Повернутися назад
Поділитись з друзями