ABETKA
UA RU
UA RU

Абетка харчування. Урок у Львові

Як проходять уроки "Абетки харчування" у Львові?

Мабуть, кожен мріяв хоча б на мить повернутися до школи та побувати на цікавому уроці.  У квітні 2014 року така нагода випала команді «Абетки харчування», яку запросили на відкритий урок з «Основ здоров’я» третьокласники львівської школи № 44.

Це був особливий, смачний урок, символом якого вчителька Наталя Рудик обрала апельсин. На його прикладі діти довідалися про користь клітковини, а також про те, що у свіжому соці, крім води, є також вітаміни, мінерали та корисні кислоти.

Під час заняття діти легко розподіляли по групах продукти харчування, дізнавалися, як правильно поводитися за столом, а також, коли краще споживати овочі, фрукти, м'ясо та солодощі, щоб це було правильно й корисно.

Завдяки «Абетці» львівські третьокласники напевне знають, що, приміром, білок є не лише у продуктах тваринного походження, а й у деяких рослинних — квасолі та зеленому горошку. Поміж тим, жири бувають теж не лише тваринні. Для прикладу, вчителька розповіла про користь оливкової олії, а завершила розповідь оліями ефірними, які є у кожному пахучому продукті. А що це дійсно так, діти могли переконатися на прикладі того ж таки розрізаного апельсина.

Заняття проходило весело й цікаво. Діти розгадували загадки, усім класом шукали відповіді на непрості навіть для дорослих запитання, повторювали за вчителькою її «хитрування», а насправді — робили зарядку, а ще — вчили народні приказки та показували їх за допомогою пантоміми.

Хоча урок тривав лише 45 хвилин, учні встигли дізнатися багато нового, подивитися відео та помалювати. Домашнє завдання також було творчим: пригадати разом із батьками, які овочі та фрукти обрали собі барви різних кольорів веселки, та записати це на аркуші.

Уроки програми «Абетки харчування» дають більше, ніж просте уявлення про жири, білки та вуглеводи. Школярі засвоюють важливість режиму дня та харчування, а також те, що їжа завжди має бути різноманітною. Це важливі речі, на які часто забувають звертати увагу батьки, а на веселих шкільних уроках ці навички засвоюються легко й назавжди.

Викладач «Основ здоров’я» Наталя Рудик розповіла: «Заняття по програмі «Абетки харчування» навчають дітей людяності, самодостатності, дають певну дорослість та підготовленість до реального життя. І хоча рівень знань у дітей різний, тому що хтось готовий сприймати весь об’єм інформації, а хтось бере її поверхнево, зрештою всі знають достатньо, щоб розібратися у тому, що корисно для здоров’я, а що ні».

Особливість програми «Абетка харчування» ще й у цікавих домашніх завданнях, які так весело виконувати разом з мамою і татом. Приміром, куштуючи у кав’ярні морозиво «Сім гномів», у якому є сім корисних фруктів. Яких саме? Про це добре знають львівські третьокласники, адже поласувати цим десертом також було їх веселим домашнім завданням.

Більше про відкритий урок по програмі «Абетки харчування» у львівській школі № 44 та враження від нього у учнів та гостей, дивіться у нашому репортажі: https://www.youtube.com/watch?v=ZZp1xTiqUQ8

Повернутися назад
Поділитись з друзями